Terengganu Sukar Digugat

Judo01

Kejohanan Judo Remaja Kebangsaan edisi ke 24 yang dilangsungkan di Kompleks Sukan Negeri Terengganu pada 17 dan 18 Ogos 2019 menyaksikan Kontinjen Terengganu beraksi cemerlang apabila menggondol piala Juara Keseluruhan yang disumbangkan YB. Ustaz Ariffin bin Deraman, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat Negeri Terengganu yang merupakan penaung kepada Persatuan Judo Negeri Terengganu (TEJA). Peluang bertanding di laman sendiri ternyata dimanfaat sepenuhnya atlet Terengganu dengan mempamerkan prestasi terpuji sehingga tidak mampu digugat oleh mana-mana pasukan yang bertanding.

Judo02

Dengan dibarisi 54 atlet, Terengganu berjaya membawa pulang 52 pingat keseluruhan iaitu 22 pingat Emas selain 12 Perak dan 18 Gangsa meninggalkan jauh pasukan-pasukan lain di belakang. Pesaing terdekat, P.Pinang mendapat 14 Emas, 14 Perak, 1 Gangsa manakala Sek. Sukan Tunku Mahkota Ismail memperoleh 8 Emas, 9 Perak, 4 Gangsa.
Pingat Emas Terengganu bagi kategori B21 disumbangkan oleh Muhammad Syameer, Muhammad Izham, Muhammad Nur Muizuddin, Fakhrul Adam, Alyaa Yasmeen dan Nur Ain Hafieza.

Judo03

Ali Tengah selaku pengurus pasukan ketika dihubungi berkata, atlet Terengganu berada dalam prestasi terbaik melalui persiapan rapi yang dilakukan oleh barisan jurulatih yang diberi tanggungjawab, diketuai oleh Marjan Abdullah.

“Terima kasih dan tahniah saya ucapkan kepada semua atlet yang telah berjuang bermati-matian sehingga berjaya meletakkan nama Terengganu di tahap yang tertinggi dan merebut piala Juara Keseluruhan kejohanan ini. Namun begitu, kita tidak harus leka malah menjadikan kejayaan ini sebagai pembakar semangat untuk melipatgandakan usaha supaya mencapai prestasi terbaik di SUKMA Johor 2020 nanti”.

Kejohanan yang disertai oleh 319 atlet daripada 11 pasukan pada kali ini mempertandingkan 4 kategori umur iaitu B21, B17, B14 dan B12 tahun. Terengganu muncul juara 3 kategori manakala bagi kategori B12 tahun yang disertai oleh 3 atlet negeri, atlet Terengganu mendapat 1 Emas dan 1 Gangsa dengan menghuni tangga ketiga bagi kategori tersebut.

Sementara itu Presiden TEJA, Wan Mohd Hamidi Wan Harun ketika mengulas pencapaian pasukan, ternyata bangga dengan prestasi yang dipamerkan atlet negeri. Beliau bersyukur kerana penganjuran kali ini berjaya dikelola dengan baik tanpa sebarang masalah. Beliau turut mengucapkan berbanyak terima kasih terutama kepada YB. Ustaz Ariffin bin Deraman, Majlis Sukan Negeri Terengganu, Jabatan Pelancongan Negeri Terengganu dan Majlis Sukan Negara Malaysia yang memberikan bantuan material serta khidmat nasihat penganjuran.

“Setinggi-tinggi terima kasih kepada semua pihak yang terlibat termasuklah penaja, pengamal media serta pengurusan KSNT yang sangat banyak membantu menjayakan kejohanan ini”, kata beliau.

Oleh : MOHD NOOR YUSOF

Previous Article

SUTERA 2019: Zulfiqar, Nurul Dinobat Raja & Ratu Pecut

Next Article

Sukan Terengganu (SUTERA) 2019