MASCA sedia bantu Syahida Asyiqin

PERSATUAN Kanu Malaysia (MASCA) sedia membantu ratu kayak Sukan Malaysia (Sukma) 2022, Syahida Asyiqin Rusli untuk terus bergiat dalam sukan berkenaan di samping melanjutkan pelajaran di institut pengajian tinggi awam (IPTA).

Setiausaha Agung MASCA, Dr Jaffry Zakaria berkata, pihaknya melihat Syahida, 18, mempunyai potensi besar dalam sukan berkenaan selepas berjaya meraih empat emas dan turut memecahkan empat rekod kebangsaan pada temasya Sukma yang berakhir minggu lalu.

Menurut Jaffry, pihaknya sedar akan kehendak Syahida serta beberapa lagi atlet lain dan mereka sedia membantu atlet berpotensi ini meneruskan pelajaran, namun dalam masa sama aktif bersukan.

“Kita sudah menghubungi atlet berkenaan. Daripada peringkat persatuan, memang kita akan membantu. Bukan hanya beliau seorang tetapi ada beberapa lagi atlet negeri lain yang sudah tamat SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) dan perlu menyambung pelajaran, namun dalam masa sama juga, mereka ini boleh meneruskan latihan.

Sebelum ini, Syahida menjadi tumpuan pada penampilan pertamanya di temasya Sukma apabila meraih empat emas, dua perak dan satu gangsa selain turut memecah empat rekod kebangsaan dalam acara K1 1000 meter (m), K1 500m, K1 200m dan K2 200m.

Bagaimanapun, beliau meluahkan hasrat untuk bersara daripada sukan berkenaan memandangkan mahu memberi tumpuan penuh kepada pelajaran dalam jurusan pendidikan awal kanak-kanak di Kolej Teknologi Antarabangsa Cybernetics.

SUMBER: Sinar Harian

Previous Article

Keputusan Penuh 24hb September 2022 (Atlet Terengganu)

Next Article

Ratu kayak Sukma umum bersara