Kata Aluan Pengarah

Pengarah MSNT
Pengarah MSNT


Assalamualaikum wbt

Pertamanya saya mengucap syukur di atas kurniaan Allah SWT serta kepercayaan Kerajaan Negeri Terengganu kerana memilih saya untuk menerajui Majlis Sukan Negeri Terengganu. Perlantikan ini saya anggap sebagai satu amanah yang besar untuk meneruskan legasi pengarah-pengarah terdahulu bagi memastikan Terengganu terus kekal sebagai kuasa sukan negara.

Beberapa pendekatan baru dalam pembangunan sukan yang selaras dengan keperluan sukan masa kini yang semakin kompetitif akan diperkenalkan. Pendekatan-pendekatan ini bermatlamat untuk meneruskan kecemerlangan anak-anak negeri dalam bidang sukan serta mampu menyerlah di peringkat antarabangsa secara konsisten.

Pembangunan sukan di Terengganu juga adalah untuk melahirkan seberapa ramai olimpian yang berjaya. Untuk melahirkan olimpian-olimpian ini, persiapan SUKMA kita mesti dilaksanakan secara bersepadu, sistematik dan dibantu dengan program-program pembangunan yang seimbang serta berani menggunakan kaedah-kaedah saintifik sains sukan terkini.

Antara pendekatan yang telah dan perlu diambil untuk meneruskan kecemerlangan sukan di Terengganu ialah setiap sukan perlu ada hala tuju (master plan) masing-masing yang selaras dengan “HALA TUJU PEMBANGUNAN SUKAN 10 TAHUN NEGERI TERENGGANU” tanpa mengira sempadan hiraki pentadbiran. Pelan induk ini akan dinilai dari tahun ke tahun agar perlaksanaannya berjalan mengikut perancangan dan strategi khusus melalui sokongan pentadbiran serta pengurusan yang cekap dengan mengurangkan karenah-karenah birokrasi pentadbiran.

Kepada semua kakitangan, saya berharap agar kita menerapkan sikap professionalis dan amanah dalam kerja-kerja seharian, InsyaAllah setiap matlamat, misi dan visi yang dipertanggungjawabkan ke atas kita akan tercapai dan akan berterusan walaupun apa jua rintangan mendatang.

Akhir kata, terima kasih yang tidak terhingga kepada Kerajaan Negeri Terengganu di bawah kepimpinan YAB Menteri Besar yang sentiasa memberi sokongan, dorongan dan bantuan secara berterusan di dalam memajukan sukan di negeri ini.

Kepada semua kakitangan MSNT pula, marilah kita sama-sama bekerja ke arah menterjemahkan slogan “Terengganu Kuasa Sukan Negara” agar ianya sentiasa menjadi relevan dalam kemampuan yang ada.

Sekian. Terima kasih.

Previous Article

Muat Turun

Next Article

Sebutharga / Tender