Tokyo 2020 : Khairul Anuar Jadi Kalahkan China

khairul_anuar

TOKYO, 29 Julai – Jaguh memanah negara, Khairul Anuar Mohamad mengekalkan momentum kemenangan setelah menundukkan pesaing dari China, Wang Dapeng dengan keputusan 6-5 di temasya Sukan Olimpik Tokyo 2020. Beliau berjaya mengulangi pusingan kalah mati pertama dengan tembakan ‘bulls-eye’ 10 manakala Dapeng hanya membidik 9, dengan keputusan keseluruhan (25-28, 28-28, 27-26, 29-26, 26-27).

Kemenangan oleh anak jati Kemaman itu adalah sambungan daripada perlawanan di antara wakil Finland, Antti Vikstrom dalam dua percubaan dramatik setelah terikat pada kedudukan 5-5 dengan pusingan pertama dan kedua di Yumenoshima Final Field.

“Alhamdulillah, saya memenangi kedua-dua perlawanan hari ini walaupun diakhiri dengan ‘shoot-offs’. Saya tidak menunjukkan prestasi yang baik kerana hilang fokus seketika. Untuk perlawanan pusingan ketiga saya, saya akan lebih tumpu.

“Saya memang merasakan tekanannya, tetapi saya harus fokus 100 peratus untuk menangani tekanan atau keadaan angin dengan cermat.

“Tuah mengikuti saya kerana berjaya mara ke pusingan seterusnya selepas busur lawan saya dari Finland patah,” katanya seperti mana dilaporkan News Straits Times.

Pemain Malaysia berusia 29 tahun itu akan mara menentang pemain Korea Selatan, Kim Woo Jin pada 16 perlawanan terakhir pada hari Sabtu ini.

Oleh : Fakrusy Syakirin Ahmad Sabri
Sumber : TRDI.my

Previous Article

Azreen Bawa Penampilan Patuh Syariah Sukan Ke Olimpik

Next Article

Azreen Pecah Rekod Peribadi Dalam Aksi Di Olimpik