SUKMA 2024: Terengganu Sasar 75 Pingat Emas

TERENGGANU menaruh harapan untuk merampas kedudukan juara dengan menyasarkan 75 pingat emas pada kejohanan Sukan Malaysia (Sukma) XXI di Sarawak yang akan berlangsung pada 17 hingga 24 Ogos depan.

Menteri Besarnya, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, pihaknya optimis atlet ditampilkan dalam kejohanan itu dapat mengembalikan semula kemenangan kali terakhir yang dirangkul ketika berentap di SUKMA Perak pada tahun 2018.

Menurutnya, kesemua atlet kini telah memasuki fasa akhir persiapan dengan memberi fokus terhadap memperbaiki semua kekurangan dan kelemahan di samping memperkukuh aspek kerohanian.

“Terengganu akan menghantar seramai 1,076 termasuk atlet dan pegawai bagi menghadapi temasya sukan terbesar peringkat nasional itu nanti.

“Kita juga akan mengambil bahagian dalam 36 daripada 37 jenis sukan yang dipertandingkan. Kita memutuskan untuk tidak menyertai sukan bola keranjang atas beberapa faktor,” katanya pada Majlis Perhimpunan Kontinjen Sukma Terengganu 100 Hari Menjelang Sukma XXI di sini pada Rabu.

Pada majlis tersebut, beliau turut menyempurnakan penyampaian watikah kepada Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Datuk Tun Ahmad Faisal Tun Abdul Razak yang dilantik sebagai ketua kontinjen (chief de mission) dalam temasya sukan itu nanti.

Dalam pada itu, Ahmad Samsuri turut mengingatkan atlet supaya menjaga kesihatan dan keselamatan terutama ketika menjalani latihan berintensiti dan berimpak tinggi di luar negeri.

“Semua pun tahu dimana kekuatan negeri Terengganu antaranya acara berbasikal, pelayaran, olahraga dan pencak silat yang menjadi juara keseluruhan pada Sukma yang lepas. Kita juga ada sukan-sukan baharu yang diberi fokus untuk mendapat pingat,” ujarnya.

Sebelum ini, Jawatankuasa Tertinggi Sukma secara rasmi bersetuju menawarkan penganjuran sejumlah 488 acara untuk temasya Sukma Edisi Sarawak 2024.

Jumlah tawaran acara terbahagi kepada 236 acara lelaki, 217 acara wanita dan 35 acara campuran atau terbuka untuk 37 jenis sukan yang dipertandingkan itu.

Terengganu pernah merekodkan gelaran naib juara dalam sukan yang sama apabila mengumpul 64 emas, 49 perak dan 55 gangsa menerusi temasya Sukma edisi ke-20 atau dikenali sebagai Sukma XX di Kuala Lumpur pada 2022.

Previous Article

Keputusan Stage 2 – 5 Tour Gateh D’tranung 2023 (Jelajah Terengganu)